Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)

Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)
Toplum içinde süt dişleriyle ilgili sıklıkla rastlanan yanlış inanç, süt dişlerinin gelip geçici olduğu ve fırçalanmalarının çok önemli olmadığıdır. Bu inanç kesinlikle yanlıştır. Süt dişleri çocuk beslenmesi beraberinde çene büyümesi ve gelişiminde önemli bir etkendir.
Süt dişlerinin daimi dişlerin sürmesi için rehberlik görevleri vardır. Bu dişlerin erken kayıpları çocuklarda ilerleyen yaşta büyük ortodontik problemlere (Diş çapraşıklıkları, daimi dişlerin çene kemiği içerisinde gömülü kalması gibi) yol açabilir.

Süt dişlenme 6. aydan itibaren başlayarak 3 yaşında tamamlanır. Bu dişlerin daimi dişlerle yer değiştirmesi 12 yaşına kadar sürer. Bu nedenle ilgili dişlerin ağızda korunması çocuğunuzun ağız sağlığı için büyük önem teşkil eder. Gençlik döneminde yaşayacağı estetik problemlerin ana kaynağı erken süt dişi kayıpları olabilir.

SÜT DİŞLERİNİ KORUYUCU NE TÜR DİŞ HEKİMLİĞİ UYGULAMALARI VARDIR?
Çocuğunuz dişlerini her gün fırçalasa bile, dişlerin üzerindeki girinti ve çıkıntılara tam olarak ulaşamaz. Yiyecek artıkları ve bakteriler bu girintilere yerleşip diş çürüğü oluşturma tehlikesi yaratırlar. Fissür örtücü uygulaması ile akışkan bir dolgu materyali kullanılarak çocuğunuzun fırçalama ile ulaşamayabileceği diş yüzeyinin en derin noktaları örtülenerek yiyecek artıkları ve bakterilerin yapışması imkansız kılınır. Koruyucu diş hekimliğinde kullanılan en etkili tedavi şekli olan florür tedavileri çürüğe yatkın olan çocuklarda uygulanabilir. Bu uygulamalar çocuğun yaşıyla, çürük oluşma riskine göre belirlenmiş aralıklarla ve oranlarda yapılır.

Erken süt dişi kayıplarında daimi dişlerin süreceği alan kaybının önlenmesi için yer tutucu uygulamaları da çocuklarda yapılan bir başka koruyucu diş hekimliği uygulamasıdır.
DİĞER TEDAVİLER >