Ortodonti

Ortodonti
Dişlerdeki çapraşıklıklar ve çeneler arasındaki kapanış bozuklukları bireylerin gülüş ve yüz estetiğinde önemli problemler yaratmaktadır. Ortodonti, tek başına ya da çene-yüz veya kozmetik diş hekimliği ile birlikte bu tür problemleri çözen çok yönlü bir diş hekimliği dalıdır.
SABİT ORTODONTİK TEDAVİ
12 yaşından itibaren daimi dişlenme dönemi tamamlanması ile beraber uygulanan bir tedavidir. Dişlerin ön yüzeylerine braket adı verilen aygıtlar tatbik edilerek, bu braketlerin içerisine yerleştirilen diş telleri yardımı ile çapraşık durumdaki dişlerin düzeltilmesi sağlanır. Ortodontik tedavilerin süresi, hastanın ağzındaki sorunun durumuna, uygulanan tedavi tekniğine, hastanın yaşına, büyüme gelişimin devam edip etmemesine ve tedavideki aşama sayısına göre değişir. Ortalama tedavi süresi 6 ay ile 2 sene arasında değişmektedir.

Ortodontik tedavide sabit apareylerden başka hareketli apareyler de kullanılabilmektedir. Ancak bunların kullanım alanları son derece dardır. Bu apareyler büyüme gelişim çağı henüz bitmemiş hastalarda etkili olabilmektedir.

Büyüme gelişimini tamamlamış erişkin hastaların çene düzensizliklerinin tümüyle düzeltilebilmesi için bazen ortodontik tedavi tek başına yeterli olamamaktadır. Böyle durumlarda ortodontik tedavinin belli bir aşamasında çene cerrahlarının ya da plastik ve rekonstruktif cerrahi uzmanlarının yapabildikleri ortognatik cerrahi operasyonları gerekli olmaktadır.

ORTODONTİK TEDAVİYE BAŞLAMA YAŞI
Amerikan Ortodonti Birliği'nin tavsiyesine göre çocukların ortodontistle ilk tanışma yaşı 7 yaşları civarında olmalıdır. Ortodontik düzensizlikler ne kadar erken yaşta farkedilir ve ailelerin farkındalığı artırılırsa tedaviye başlamada geç kalma konusu o kadar bertaraf edilir. Başlangıçta büyük bir sorun görünmese de düzenli kontrollerle olabilecek sorunlar vaktinde farkedilebilir.

Birçok ortodontik rahatsızlığın tedavisi, çenelerin büyümesi yavaşlamadan veya sona ermeden yapıldığında daha kolay olmakta ve daha kalıcı sonuçlar elde edilmektedir.

İLERİ YAŞLARDA ORTODONTİK TEDAVİ YAPTIRMAK MÜMKÜN MÜ?
Son yıllarda ortodontideki gelişmeler sayesinde yaş sınırı ortadan kalkmıştır. 

PEKİŞTİRME TEDAVİSİ
Ortodontik tedavi sonrasında dişler ve çeneler bir süre daha tedavi öncesindeki pozisyonlarına geri dönmeye eğilim gösterirler. Bu nedenle yapılan tedavinin kalıcı olması için değişen sürelerde sabit ya da hareketli pekiştirme uygulamaları yapılması kaçınılmazdır.

ORTODONTİK TEDAVİDE UYULMASI GEREKEN KURALLAR
Sabit ortodontik tedavide temel olarak sert yiyecekler ve asitli içeceklerin tüketilmemesi gerekmektedir. Tedavi sırasında ve sonrasında çürük ve dişeti rahatsızlıklarının gelişmemesi için ağız bakımının özenle ve dikkatli yapılması gerekmektedir. Normal diş fırçasının yanında arayüz fırçası, ince fırçalar, diş ipi ve ağız gargaralarının kullanımı oldukça önemlidir. Ortodontik tedavide başarının önemli bir kısmı, hastanın gösterdiği uyuma ve belli kurallara uymasına bağlıdır.
DİĞER TEDAVİLER >