Diş Eti Hastalıkları ve Tedavisi (Periodontoloji)

Diş Eti Hastalıkları ve Tedavisi (Periodontoloji)
Diş kayıplarının en önemli nedeni diş eti hastalıklarıdır. Toplumda yaygın görülmektedir. Erken teşhis edilirse kolay ve başarılı bir tedavi uygulanmış olur. Bu tedavinin başarısı hasta motivasyonuna, ağız bakım alışkanlıklarına ve düzenli kontrollere bağlıdır.
Yetersiz ağız hijyeni, genetik faktörler, sistemik hastalıklar, daha önceden yapılmış yanlış tedaviler (taşkın dolgular, hatalı protezler), sigara kullanımı ve sıklığı, hormonal değişiklikler, kötü ve düzensiz beslenme, ağız kuruluğu, dişlerdeki pozisyon bozukluğu (çapraşıklık), tükürük yapısı, stres, diş sıkma, gıcırdatma gibi faktörler diş eti hastalıklarının en önemli nedenleri arasındadır.

SAĞLIKLI BİR DİŞ ETİ NASIL OLMALIDIR?
Sağlıklı diş eti açık pembe renkli, portakal kabuğu görünümlüdür ve dişi sıkıca sarar. Fırçalarken kanamaz. Ağrı, şişlik, kızarıklık gözlenmez. Diş ile birleştiği yerde bıçak sırtı gibi sonlanır.

DİŞ ETİ HASTALIKLARININ GENEL BELİRTİLERİ NELERDİR?
Diş etlerinde kızarıklık, şişlik, yanma ve renk değişikliği, fırçalama sırasında ya da kendiliğinden oluşan diş eti kanaması, diş eti çekilmeleri, dişlerde sallanma, kötü ağız kokusu ve tat bozukluğu, bölümlü protezlerin uyumunun bozulması, diş ile diş eti arasında iltihaplı akıntı, diş etlerinin kaşınması gibi şikayetleriniz var ise mutlaka diş hekiminize başvurmayı ihmal etmeyiniz. Diş eti rahatsızlıkları tedavi edilmediğinde diş kaybı gibi geri dönüşü olmayan sonuçlara sebeb olabilir.

DİŞ ETİ HASTALIKLARININ TEDAVİSİ NELERDİR?
Ağız hijyeni eğitimi tedavinin en önemli basamağını oluşturur. Diş taşlarının ve plaklarının temizlenmesi, ihtiyaç halinde diş eti ceplerinde derin temizlik yapılması (küretaj), hastalığın ileri düzeyde olması halinde ise periodontal cerrahi işlemler (diş eti ameliyatları) planlanabilir.

DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ DİŞLERE ZARAR VERİR Mİ?
Diş hekiminiz tarafından daha çok ultrasonik cihazlarla yapılan profesyonel diş temizliği kesinlikle dişlere zarar vermediği gibi diş ve diş eti sağlığınız için yapılması gereken bir tedavidir. Diş ve dişeti kenarında oluşan diştaşları ve zararlı dokular uzaklaştırılır. Ağızda sürekli diştaşı meydana geliyorsa düzenli olarak (6 ayda bir) diştaşı temizliği yapılması gerekir.
DİĞER TEDAVİLER >